Keluarga MH37...

Keluarga MH370 adakan bantahan

BEIJING, 29 Julai – Kira-kira berpuluh-puluh anggota keluarga penumpang warga China yang menaiki pesawat Sistem Penerbangan Malaysia 370 yang telah hilang, hari ini mengadakan bantahan kecil di luar Kementerian Luar China, menggesa kerajaan supaya meneruskan pencarian pesawat udara itu.

Anggota-anggota keluarga berhimpun di luar kementerian itu di Beijing dan menuntut bertemu dengan menteri luar untuk menyerahkan surat rayuan kepadanya yang menyatakan bahawa keputusan minggu lalu untuk menangguhkan pencarian adalah tidak bertanggung jawab.

China, Australia dan Malaysia minggu lalu telah mengumumkan bahawa pencarian lebih dua tahun bagi penerbangan yang hilang itu akan ditangguhkan sebaik saja pencarian kawasan masa kini di Lautan Hindi selesai dilaksanakan, sesuatu yang dijangkakan pada akhir tahun ini.

Di Beijing, beberapa anggota keluarga membawa papan tanda bertulis tangan yang menggesa bagi pencarian diteruskan dan meminta untuk bertemu dengan para pegawai China yang terlibat dalam keputusan minggu lalu itu.

Seorang lelaki memakai baju dengan slogan ‘Pray for MH370’ berdiri di luar Kementerian Hal Ehwal Lu-ar Negeri China, di Beijing, China pada 29 Julai. - AFP
Seorang lelaki memakai baju dengan slogan ‘Pray for MH370’ berdiri di luar Kementerian Hal Ehwal Lu-ar Negeri China, di Beijing, China pada 29 Julai. – AFP

“Memandangkan mereka ini menggunakan wang pembayar cukai warga China untuk mewakili kaum keluarga China untuk menghadiri rundingan, mereka wajib berjumpa kami,” kata Jiang Hui, yang ibunya adalah penumpang di dalam pesawat itu. Menurutnya permintaan mereka bagi pertemuan itu telah ditolak.

“Kami akan terus menuntut pertemuan itu kerana kami mahu tahu maklumat paling tepat tentang apa yang sedang berlaku dalam rundingan itu” antara para pegawai China, Australia dan Malaysia, yang membincangkan tentang nasib usaha pencarian itu,” ujarnya.

Boeing 777 hilang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac 2014. Ia dipercayai berpatah balik ke barat dan kemudian ke selatan sebelum terhempas di Lautan Hindi, barat Australia, tempat pencarian telah ditumpukan. Kebanyakan apa yang telah berlaku kepada pesawat itu masih misteri, meskipun banyak mensyaki ia sengaja dikemudi di luar laluan.

Para pegawai berkata, pencarian itu, yang dijejaskan oleh cuaca buruk dan peralatan yang rosak, akan berakhir pada Disember. – AP