Keluarga MH37...

Keluarga MH370 berusaha cari sendiri serpihan

KUALA LUMPUR, 21 Nov – Para anggota keluarga penumpang MH370 akan pergi ke Madagasar bulan depan dengan mengharapkan usaha dihidupkan semula untuk mencari dan menemukan semula serpihan bawaan laut dari pesawat udara sistem Penerbangan Malaysia yang malang, menurut persatuan waris Voice370 hari ini.

Pesawat udara Boeing 777 membawa 239 orang penumpang dan kru apabila ia hilang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur menuju Beijing pada 8 Mac 2014.

Dipercayai bahawa pesawat itu telah terhempas di Lautan Hindi, tetapi usaha pencarian yang diperluaskan di lautan dalam itu di perairan pantai barat Australia setakat ini telah gagal mencari, walau sekeping serpihan dari pesawat itu, dengan usaha pencarian dijangka ditamatkan awal 2017.

Voice370 telah berkali-kali merungut tentang ketiadaan pencarian yang diselaraskan di barat Lautan Hindi dan di sepanjang pantai Afrika di sebalik penemuan di sana bagi tiga keping serpihan yang sama ada disahkan atau diisytihar berkemungkinan besar dari MH370.

Di sebalik penemuan yang amat penting ini, tidak wujud pencarian yang teratur oleh mana-mana pihak bertanggung jawab,” menurut satu kenyataan dari kumpulan itu.

“Ini mengakibatkan, tidak ada pilihan lain melainkan membuatkan kami melakukan sendiri untuk melakukan sesuatu untuk mencari jawapan dan penamatan.”

Tujuh waris Voice370 akan pergi ke Madagascar pada 3 hingga 11 Disember untuk meningkatkan kesedaran, menggesa bagi usaha mencari oleh pertubuhan tempatan dan orang awam, dan untuk mencari sendiri serpihan. – AFP