Kem saingan b...

Kem saingan bertengkar untuk rundingan damai Syria

DAVOS/GENEVA, 22 Jan (Reuters) – Rundingan perdamaian Syria akan diteruskan di Geneva, kata Setiausaha Negara AS John Kerry semalam, tetapi dengan beberapa hari tinggal, kem bersaingan bertengkar mengenai siapa yang harus dijemput untuk mengambil bahagian.

Kerry mengaku jadual masa mungkin berubah daripada yang dirancang pada 25 Januari tetapi tidak adanya penangguhan, kata beliau, dan duta PBB Syria Staffan de Mistura akan menghantar jemputan pada Ahad.

Tanpa penyelesaian tentera selepas hampir lima tahun berperang dan lebih 250,000 kematian, Kerry dan Menteri Luar Rusia Sergei Lavrov bersetuju pada Rabu rundingan harus diteruskan meskipun tidak adanya perjanjian mengenai siapa yang harus mewakili pembangkang.

Kerry berkata rundingan adalah ‘rundingan dekat,’ bukannya mesyuarat peribadi peserta dalam bilik yang sama.

Negara yang menyokong rundingan, termasuk Amerika Syarikat dan Rusia, Arab Saudi, Iran dan Turki, masih berselisih mengenai kumpulan penggempur yang mana satu yang harus dicap ‘pengganas,’ satu perbincangan yang dijangka diteruskan walaupun tatkala De Mistura berulang alik di antara perwakilan bersaingan di Geneva.