Kemajuan peng...

Kemajuan pengurusan bencana ASEAN

SINGAPURA, 4 Nov (Bernama) – Ahli-ahli negara ASEAN telah membuat kemajuan baik terhadap usaha-usaha pengurusan bencan, kata Menteri Dalam dan Undang-undang Singapura, K. Shammugam.

Menteri Singapura itu telah membuat kenyataan itu pada dialog dasar yang diadakan oleh ahli negara-negara ASEAN di Singapura, yang menyasarkan untuk membincangkan jalan untuk meningkatkan dan mengetatkan kerjasama intra-blok mengikut dengan Perjanjian lima tahun ASEAN terhadap Pengurusan Bencana dan Tindak Balas Kecemasan.

Shammugam seterusnya menegaskan bahawa keputusan-keputusan yang telah dicapai itu membolehkan kumpulan negara-negara ahli untuk mempromosikan kerjasama kerap dan kemajuan bantuan kemanusiaan dan tindak balas bencana ke tahap yang baru. Ia memerlukan usaha sama yang mapan dari semua negara ASEAN sebagaimana keperluan-keperluan bantuan kemanusiaan meningkat, kata beliau.

Sejak persetujuan telah dilaksanakan, ASEAN membuat beberapa inisiatif untuk meningkatkan hubungannya dengan ahli-ahlinya untuk berurusan dengan dan mengurangkan kerugian yang disebabkan oleh bencana di rantau ini.

Penubuhan Pusat Penyelarasan ASEAN bagi Bantuan Kemanusiaan dalam pengurusan bencana pada 2011 memainkan peranan penting dalam menyelaraskan beberapa tindak balas serantau.