Kemarau kuran...

Kemarau kurangkan pengeluaran longan Thailand

BANGKOK, 24 Mei (Xinhua) – Thailand mengeluarkan kurang longan sama ada untuk eksport atau pasaran domestik tahun ini, akibat kemarau teruk yang melanda negara itu, kata seorang pegawai kerajaan hari ini.

Beberapa wilayah utara negara itu dijangka menghasilkan satu gabungan 473,000 tan longan sepanjang tahun, dikirakan bagi 13 peratus penurunan daripada tahun lalu, kata ketua Pejabat Ekonomi Agrikultur cawangan Chiang Mai, Anusorn Pornchai.

Pengurangan dalam volum total longan sebahagian besarnya disebabkan kemarau yang melanda utara Thailand, terutamanya wilayah Chiang Mai di mana kira-kira 4,500 hektar penanaman longan didapati rosak teruk akibat kemarau, kata pegawai itu.

Ini termasuklah sejumlah besar pokok longan yang sudah pun kering akibat kekurangan air teruk selama beberapa minggu.

Musim menuai menganggarkan 320,000 hektar ladang longan di Chiang Mai dan wilayah utara lain tidak dijangkakan sehinggalah Ogos, katanya.

Walau bagaimanapun, buah itu kemungkinan besar dijual dengan harga tinggi dalam pasaran domestik kerana kekurangan pengeluarannya tahun ini, menurut pegawai itu. Satu kilogram longan kemungkinan dijual dengan harga 45 baht (AS$1.25) tahun ini berbanding 35 baht (AS$0.97 dolar) sekilo tahun lalu.