Kemasukan pel...

Kemasukan pelancong Teluk perkembang ekonomi Bosnia

SARAJEVO, 31 Jan – Dengan 360 villa dan pangsapuri di sekitar tasik buatan, kolam renang, pasar raya halal dan tempat sembahyang orang-orang Islam, ‘Sarajevo resort’ adalah salah satu projek kediaman yang paling bercita-cita tinggi Bosnia setakat ini.

Ia adalah salah satu daripada berpuluh-puluh usaha niaga hartanah di bukit-bukit yang indah di sekitar ibu negara Balkan yang khusus mensasarkan pelawat dari negara-negara Teluk.

Kehijauan yang subur di negara ini, beberapa tahun kebelakangan ini menjadi magnet bagi pelancong kaya Arab yang ingin melarikan diri dari haba musim panas Timur Tengah. Hasilnya telah memberi galakan yang besar kepada sektor pelancongan.

“Warga dari Teluk tertarik dengan keindahan alam semula jadi, kehadiran Islam dan kehangatan Bosnia,” kata Tarek Al Khaja, pemilik bersama pelancongan UAE dan agensi hartanah Al Suwaidi dan Al Khaja. “Mereka berasa selamat apabila berkunjung di sini.”

Al Khaja, yang membuka perniagaan tiga tahun lalu di pinggir bandar Sarajevo, berkata pasaran perumahan dan hartanah adalah dalam “Pertumbuhan berterusan”.

Harga, katanya, telah meningkat “sehingga 100 peratus dalam tempoh tiga tahun” di rantau Sarajevo, Bosnia, iaitu merupakan sebuah negara yang masih membina semula selepas peperangan antara etnik yang amat buruk pada tahun 1990-an.

Pada tahun 2010 Bosnia telah mulakan visa secara berperingkat-peringkat bagi warga negara-negara Teluk. Sejak itu, bilangan pelancong ke rantau ini semakin meningkat kepada 24,500 daripada 360,000 pengunjung ke kawasan Sarajevo tahun lalu, menurut perangkaan rasmi. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA