Kematian 2 pe...

Kematian 2 pesakit berusia akibat ‘keracunan’ disiasat

TOKYO, 5 Okt – Pihak berkuasa di Jepun sedang menyiasat kematian dua orang pesakit yang berusia akibat keracunan di salah sebuah hospital khusus di Yokohama.

Hospital Oguchi mempunyai kadar kematian lebih tinggi dalam beberapa bulan kebelakangan, yang mencetuskan spekulasi bahawa keracunan mungkin terancang dan lebih meluas.

Kes itu muncul pada 20 September apabila hospital memaklumkan pihak polis tentang kemungkinan keracunan selepas seorang lelaki berusia 88 tahun menerima suntikan intravena. Polis mengesahkan larutan Nobuo Yamaki’s IV telah dicemari dengan disinfektan.

Dia adalah mangsa kedua. Polis bergegas mendapatkan mayat bekas rakan sebiliknya, yang telah meninggal dunia dua hari sebelumnya, sebelum mayat itu dibakar. Bedah siasat menunjukkan dia mengalami keracunan dengan kimia yang sama.

Gambar fail 27 September 2016 menunjukkan Ketua Hospital Oguchi Yoichi Takahashi bercakap kepada media di hadapan hospital di Yokohama, berhampiran Tokyo. - AP
Gambar fail 27 September 2016 menunjukkan Ketua Hospital Oguchi Yoichi Takahashi bercakap kepada media di hadapan hospital di Yokohama, berhampiran Tokyo. – AP

Para penyiasat juga dilaporkan menemui tanda lubang kecil dalam 10 daripada 15 beg intravena yang tidak digunakan yang disimpan di stesen kejururawatan di tingkat empat, yang menangani penyakit membawa maut itu. Lubang-lubang terdapat pada penutup pelindung yang menutupi setiap penutup getah tiub IV bersambung.

Polis telah merampas beg-beg itu berserta dengan picagari dan peralatan lain, tetapi belum mendedahkan penemuan-penemuan. Seorang peguam hospital itu, Yuki Uehara, memberitahu The Associated Press bahawa 46 orang pesakit telah meninggal dunia di tingkat sama pada 1 Julai hingga 20 September.

Tingkat empat boleh menangani sehingga 42 orang pesakit dalam satu masa, dan lazimnya kira-kira separuh meninggal dunia ketika dirawat di hospital, menurut Uehara. Termasuklah dua kematian baru-baru ini, 48 melebihi 60 peratus, yang melebihi purata tetapi bukan peningkatan luar biasa, ujarnya.

Ketua Hospital Yoichi Takahashi memberitahu para pemberita bulan lalu bahawa ‘kami melihat ramai orang meninggal dunia disebabkan semula jadi di hospital ini, tetapi tanggapan saya bilangan kematian itu lebih besar dari biasa.” – AP