Kematian akib...

Kematian akibat demam kuning Angola meningkat

LUANDA, 18 Mac (Reuters) – Demam kuning meletus di Angola yang bermula lewat tahun lepas telah membunuh 158 orang, bertambah 50 orang sebulan yang lalu, ketika kematian akibat penyakit yang dibawa oleh nyamuk ini meningkat, kata pegawai Persatuan Kesihatan Sedunia hari ini.

Terdapat juga peningkatan dalam penyakit malaria, kolera dan diarea kronik di Luanda, dan bandar-bandar lain, sebahagiannya akibat ketiadaan dalam perkhidmatan sanitasi dan pengutipan sampah, kata para pegawai kesihatan.

Pihak berkuasa perbandaran telah mengurangkan bajet mereka ke atas pengutipan sampah untuk menangani krisis bajet, meninggalkan longgokan sampah di sub bandar miskin termasuk Viana, tempat kes demam kuning pertama dilaporkan lewat Disember.

“Ini adalah corak bandar letusan Demam Kuning dan ia semakin sukar untuk ditangani dan dibasmi,” kata Hernando Agudelo Ospina, perwakilan WHO di Luanda.

“Kemungkinan penularannya itu boleh merebak ke wilayah lain atau malah ke semua negara adalah lebih tinggi daripada jika ia berlaku di kawasan luar bandar.”

Penyakit itu biasanya terbatas di Luanda dan kawasan sub bandar tempat letusan pertama didaftarkan, katanya.

ARTIKEL YANG SAMA