Kematian beka...

Kematian bekas pengintip KGB

LONDON, 21 Jan – Penyiasatan Britih terhadap kematian bekas pengintip KGB, Alexander Litvineko, yang diracun di London sedekad lalu dengan teh yang dicampur dengan isotop radioaktif, yang dilihat untuk menyatakan bahawa Rusia bertanggungjawab apabila ia menerbitkan pencariannya hari ini.

Pengkritik Presiden Rusia, Vladimir Putin, Litvinenko, 43, meninggal dunia pada November 2006 tiga minggu selepas meminum teh hijau yang dicampurkan dengan polonium -210 di Hotel Millennium, London, sejurus selepas dia mendapatkan kerakyatan British.

Dari katilnya, Litvinenko memberitahu detektif, Putin secara langsung mengarahkan pembunuhannya. Kremlin menolak dakwaan itu sebagai tidak masuk akal pada ketika itu dan selalu menafikan sebarang penglibatan.

Peguam bagi polis dan keluarga Litvinenko, yang menggelar kematiannya “serangan nuclear di jalan -jalan raya London,” berkata penglibatan Rusia adalah satu -satunya penjelasan yang boleh dipercayai.

Gambar yang diambil pada 2 Feb 2015 menunjukkan balu bekas perisik Rusia, Alexander Litvinenko, tiba di Mahkamah Keadilan Diraja di pusat bandar London. - AFP
Gambar yang diambil pada 2 Feb 2015 menunjukkan balu bekas perisik Rusia, Alexander Litvinenko, tiba di Mahkamah Keadilan Diraja di pusat bandar London. – AFP

Penyiasatan umum, kebanyakannya dilakukan secara rahsia, dilihat akan mencapai kesimpulan yang sama. Pengerusinya sebelumnya berkata, pada pandangan pertama, terdapat kes bagi menuding jari kepada negara Rusia.

Rusia berulang kali menolak dakwaan penglibatan terhadap kematian Litvinenko dan menolak penyiasatan itu sebagai bermotifkan politik. Moscow enggan menyertai prosiding itu memandangkan Andrei Lugovoy dan Dmitry Kovtun, dua lelaki Rusia yang didakwa Britain sebenarnya menjalankan pembunuhan itu. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA