Kemboja rampa...

Kemboja rampas 600kg gading dari Afrika

PHNOM PENH, 5 Ogos – Kastam Kemboja hari ini merampas lebih 600 kilogram gading haram dalam sebuah kontena yang dimuatkan dengan jagung yang dibiarkan layu tidak dituntut di sebuah pelabuhan selama dua tahun selepas dihantar dari Afrika.

Rampasan itu dilakukan selepas para pegawai memutuskan untuk membuka kontena itu, yang telah dibiarkan di pelabuhan barat daya Sihanoukville beberapa minggu selepas tindakan keras ke atas penyeludupan gading pada tahun 2014.

“Pengiriman melalui kapal itu tiba di pelabuhan lebih dua tahun lalu…namun tiada siapa yang datang untuk menuntutnya,” kata ketua pejabat kastam pelabuhan, Kin Ly.

“Gading gajah telah disembunyikan di bawah guni jagung,” kata Kin Ly, menambah bahawa gading itu telah dihantar dari Afrika dan dalam perjalanan ke negara ketiga.

Dia tidak dapat mengatakan negara mana atau memberikan anggaran berapa nilai gading tersebut.

Pada 2014, Kemboja merampas lebih tiga tan gading – rampasan gading gajah terbesar di negara itu – yang disembunyikan dalam kontena kacang.

Pada tahun yang sama, polis Kemboja menangkap dua lelaki Vietnam yang cuba untuk menyeludup hampir 80kg gading haram dari Afrika. Kin Ly berkata kontena itu mungkin tidak dituntut kerana kemungkinan ia berkaitan dengan kumpulan penyeludup berkenaan. – AFP