Kemenangan ke...

Kemenangan ke atas Mesir tidak selamatkan Mashaba

SOWETO, Afrika Selatan, 7 Sept – Kemenangan Afrika Selatan ke atas Mesir 1-0 pada perlawanan persahabatan Cabaran Nelson Mandela di Soweto mungkin belum cukup untuk menyelamatkan jurulatih Ephraim ‘Shakes’ Mashaba dari dipecat.

Terdapat spekulasi media menyatakan Mashaba akan dipecat hujung minggu ini selepas kempen buruk kelayakan Piala Negara-negara Afrika 2017 berakhir Jumaat lepas dengan keputusan seri 1-1 di laman sendiri ke atas Mauritania.

Dijangkakan untuk memenangi tempat pertama dalam Kumpulan M dengan Cameroon yang akhirnya sebagai pemenang, Afrika Selatan hanya mampu meraih tempat ketiga di belakang Mauritania selepas hanya menang satu perlawanan.

Pegawai-pegawai Pertubuhan Bola Sepak Afrika Selatan membuat pertemuan Sabtu lepas untuk membincangkan perihal Mashaba dengan pembukaan pusingan kumpulan Piala Dunia 2018 bagi fasa Afrika bermula bulan depan.

Juara Piala Negara-negara 1996 itu dalam liga mini bersama pilihan Senegal, Cape Verde dan Burkina Faso dan hanya pemenang akan layak ke Rusia.

Mashaba menolak untuk membincangkan masa depannya selepas perlawanan itu dan sebelumnya telah terpaksa berdiam diri dalam apa yang dipercayainya tidak adil dalam kempen media terhadapnya.

Dia membawa anak lelakinya, yang bukan seorang wartawan ke beberapa sidang media untuk bertanyakan soalan-soalan positif, dan jawapan yang panjang lebar telah mengurangkan masa yang ada buat para wartawan lain untuk bertanyakan soalan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA