Kemenangan pe...

Kemenangan pertama Sepanyol

pg23_160813_olympic logo

RIO DE JANEIRO, 12 Ogos – Sepanyol dibawa ke arena kosong kerana ancaman keselamatan tetapi pemenang pingat perak 2012 itu hadir di gelanggang bagi memenangi pertandingan bola keranjang Olimpik pertama mereka semalam.

Selepas kekalahan kedua yang terakhir dalam dua perlawanan pertama mereka, Sepanyol mencatatkan kemenangan 96-87 ke atas Nigeria dalam persaingan bagi pasukan yang belum menang yang terdesak bagi ‘W’, mendahului dengan 16 mata dari pemain tengah veteran, Pau Gasol.

Dalam aksi kumpulan B lain, Argentina dan Lithuani menunjukkan mengapa mereka sukar untuk dikalahkan dalam fasa kalah mati, dengan Lithuania menang 81-73 dalam salah satu pertandingan terbaik setakat ini.

Pemain penyerang Mindaugas Kuzminskas mendahului Lithuania dengan 23 mata dengan 9 dari 13 jaringan.

Sepanyol dan Nigeria dibawa keluar dari tempat yang berkapasiti 16,000 di Olympic Park, Rio, selepas pasukan keselamatan pada mulanya menghalang peminat memasuki sementara mereka mengadakan kawalan letupan di luar.

Sepanyol mendapatkan satu lagi ancaman dari pasukan bawahan Afrika, yang mendahului dengan satu mata untuk memulakan suku akhir, yang ditingkatkan dengan 13 three pointer termasuk tujuh dari pemain pertahanan, Chamberlain Oguchi.

Tetapi keseimbangan jaringan dari pemain veteran Sepanyol membantu mereka menghidarkan kekalahan ketiga. Sepanyol berada di rangking kedua dunia dan diiringi dalam dua Sukan lalu skuad bintang NBA AS.

Sepanyol sekarang mencatatkan 1-2 dan masih perlu menghadapi Argentina dan Lithuania dalam baki persaingan pusingan awal. Nigeria jatuh kepada 0-3. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA