Kemeriahan ta...

Kemeriahan tahun baru New York dikawal ketat

New York's Times Square Hosts Annual New Year's Eve Celebration

NEW YORK, 1 Jan (Reuters) – Lebih sejuta orang di Times Square, New York menyambut ketibaan tahun 2016 awal hari ini dengan ciuman, tepuk sorak dan kelegaan apabila perayaan terbesar Amerika sebelum Tahun Baru bermula dengan lancar dibawah kawalan keselamatan yang tidak pernah dibuat sebelum ini.

Peralihan kepada tahun baru ditandai dengan turunnya bola kristal biasa dari atas bangunan pencakar langit di tengah persembahan bunga api dan hamburan konfeti di tengah persimpangan Manhatan yang terkenal, kemuncak upacara musim sejak tahunan sejak tahun 1904.

Dengan ingatan pada serangan maut di Paris dan California masih segar, polis mengambil langkah luar biasa untuk memastikan keselamatan pada perhimpunan itu yang mentakrifkan pengalaman New York bagi kebanyakan pengunjung ke bandar terbesar AS itu.

Namun acara itu, yang disiarkan langsung ke televisyen negara, berakhir tanpa masalah, ketika suasana perayaan dinikmati di sebalik atau mungkin kerana kehadiran ramai anggota polis.

‘Ini adalah pusat dunia sebelum Tahun Baru,’ kata Rick Milley, 60 tahun yang membuat perjalanan dari Boston bersama isterinya, Debbie, 59 tahun untuk menyambut tahun baru di Times Square.

‘Ini adalah senarai penuh kami,’ Debbie Milley berkata ketika pasangan suami isteri merakamkan gambar diri mereka sendiri dengan menggunakan kayu selfie.

Kira-kira 6,000 anggota polis beruniform dan pengintipan, lebih 500 dari tahun lalu, meronda kawasan, dengan pasukan dikukuhkan dengan peronda berkuda, anjing penghidu bom, pengesan dan ratusan kamera pengawasan.

Pada pukul 1 pagi, tidak ada laporan tentang masalah pada acara itu atau pun sebarang tangkapan,menurut jurucakap Jabatan Polis New York City, Sarjan Brendan Ryan.

Jabatan Keselamatan Dalam Negeri As meletakkan perayaan di Times Square sebagai kebimbangan tahap ke-2 pada skala lima matanya risiko keselamatan bagi acara besar awam, penetapan satu langkah ke bawah klasifikasi tahap 2 tertinggi memandangkan perlawanan Roses Parade pada Jumaat akan datang di Pasadena, California.

Kira-kira 700,000 orang dijangka muncul bagi Rose Parade 127.