Kemerosotan d...

Kemerosotan dolar rangsang harga minyak

SINGAPURA, 6 Jun – Harga minyak melonjak lebih tinggi hari ini disebabkan kadar nilai dolar yang lebih baik selepas laporan tenaga AS yang mengecewakan minggu lalu, tetapi keuntungan diterhadkan berikutan pengeluar minyak meningkatkan kiraan pelantar minyak mereka.

Jabatan Buruh AS berkata Jumaat lalu bahawa hanya 38,000 pekerjaan baru telah diwujudkan pada bulan lepas, satu perempat daripada apa yang diharapkan.

Dengan kenaikan kadar faedah AS yang tidak dilihat memberangsangkan sebelum awal September lalu, dolar jatuh – membuat minyak lebih murah untuk sesiapa sahaja yang membeli dengan mata wang lain.

Pada kira-kira 0640 GMT, penanda aras US West Texas Intermediate meningkat 42 sen atau 0.86 peratus, pada $49,04, manakala Brent mendapat 36 sen atau 0.73 peratus, kepada $50.

Minyak pula adalah pada kiraan 85 peratus daripada hampir 13 tahun yang rendah dicapai pada permulaan tahun ini, dan pengeluar utama Abu Dhabi berkata lebihan bekalan yang mengalami kemerosotan harga telah mengurang lebih cepat daripada yang dijangkakan.

Pengerusi Abu Dhabi di Jabatan Pembangunan Ekonomi, Ali Majed Al Mansoori, juga meramalkan harga boleh meningkat kepada sebanyak $60 pada tahun ini. Walau bagaimanapun, penganalisis berkata keuntungan akan memenuhi tentangan kerana harga semasa menjadikannya berdaya maju bagi pengeluar untuk membawa pelantar kembali dalam jual beli.

Penganalisis pemasaran IG, Bernard Aw memberitahu AFP: “Pergerakan harga minyak tidak berkadaran dengan pengunduran dolar.”Harga minyak dijangka meningkat lebih tinggi daripada apa yang kita lihat peniaga sedang menunggu untuk berita itu berbanding dengan minyak itu sendiri.”

Pasaran juga bertindak balas kepada Baker Hughes terhadap kiraan pelantar Amerika Utara yang menunjukkan peningkatan sebanyak sembilan pesisir penggerudian minyak di Amerika Syarikat.

Maklumat Jumaat lalu itu muncul selepas penolakan minggu lepas oleh ekspot kartel OPEC.

Dengan harga minyak sehingga kira-kira 85 peratus daripada hampir 13 tahun yang dicapai sejak penurunannya pada permulaan tahun ini, Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum tidak berasa keperluan untuk mengubah dasar pengeluaran semasa. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA