Kemerosotan h...

Kemerosotan harga minyak, UAE kurangkan perbelanjaan

DUBAI, 26 Okt (NNN) – Emiriah Arab Bersatu (UAE) meluluskan belanjawan persekutuan defisit bebas untuk 2016, daripada 48.557 bilion dirham (AS$13.23), yang melihat penurunan 1.11 peratus, berbanding dengan tahun 2015.

Penurunan yang sedikit dalam rancangan perbelanjaan kerajaan persekutuan adalah berikutan kejatuhan mendadak harga minyak dari sekitar $110 dolar setong pada Julai 2014, kepada kira-kira 48 dolar sejak kebelakangan ini.

Bajet negara Teluk Arab merupakan pembekal minyak utama telah memberi keutamaan untuk mempromosikan perkhidmatan awam yang menyentuh kehidupan semua rakyat, termasuk pendidikan, pembangunan sosial dan kesihatan, kata laporan itu.

Awal minggu lalu, pengarah Timur Tengah dan Asia Tengah di Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) Masood Ahmed berkata, UAE akan mencatat defisit fiskal sebanyak 3.5 peratus daripada keluaran dalam negara kasar, yang boleh meningkat lagi pada tahun-tahun akan datang, dalam keadaan pasaran harga minyak yang tidak menunjukkan sebarang peningkatan.

Beliau berkata, UAE, seperti semua negara-negara Teluk Arab, mungkin perlu mengambil keputusan politik yang sukar dalam memastikan perbelanjaan dan mengekalkan defisit fiskal di teluk itu.

Walau bagaimanapun, UAE sehingga ke hari ini tidak menaikkan sebarang cukai atau pendapatan termasuk cukai nilai tambah.

ARTIKEL YANG SAMA