Kemerosotan p...

Kemerosotan perniagaan Asia terhenti dengan kenaikan dolar

TOKYO, 17 Ogos – Dolar menghentikan kemerosotannya dalam perniagaan Asia pada hari ini selepas seorang pengurus bank pusat AS berkata semalaman bahawa kenaikan kadar faedah mungkin diadakan seawalnya pada bulan depan.

William Dudley, ketua Simpanan Persekutuan cawangan New York, memberi petunjuk bahawa satu kenaikan kadar mungkin diadakan seawalnya pada September.

Penganalisis berkata komen daripada Dudley, yang berkata pelabur Wall Street adalah terlalu “bersikap puas hati” mengenai prospek kos pinjaman yang lebih tinggi dalam tempoh tahun depan, menghentikan kemerosotan unit AS di Asia.

Dolar merosot di bawah tahap 100 berbanding mata wang Jepun di New York untuk kali kedua pada tahun ini, mencecah 99.54 pada satu peringkat.

“Sementara Dudley sekurang-kurangnya berupaya membendung kemerosotan untuk indeks dolar, pergerakan harga adalah tidak menggalakkan untuk dolar pada jangka pendek,” beritahu Sean Callow, ahli strategi tukaran asing di Westpac Banking Corp di Sydney, kepada Bloomberg News. – AFP