Kemerosotan p...

Kemerosotan pertama jualan iPhone sejak 2007

SAN FRANCISCO, 27 April – Apple semalam melaporkan kemerosotan pertamanya dalam jualan iPhone sejak melancarkan telefon pintar itu pada 2007 tatkala pertambahan pendapatan berpanjangan syarikat teknologi itu berakhir.

Apple berkata jualan iPhone merosot tahun-ke-tahun untuk kali pertama, merosot kepada 51.19 juta unit dalam suku yang berakhir baru-baru ini berbanding dengan 61.17 juta dalam tempoh yang sama setahun lalu. Keuntungan merosot juga: Apple melaporkan pendapatan bersih sebanyak AS$10.5 bilion dalam suku fiskal sehingga 26 Mac daripada AS$13.6 bilion tahun lalu.

Dengan iPhone penjana utama jualan untuk syarikat, pendapatan merosot untuk kali pertama sejak 2003: AS$50.6 bilion daripada AS$58 bilion setahun sebelumnya. Saham Apple merosot lebih lapan peratus kepada AS$95.90 dalam pasaran selepas perniagaan yang menyusuli pengeluaran angka pendapatan.

Jualan iPhone, tumpuan pemerolehan keuntungan era peranti Apple, merosot 16 peratus, menurut laporan pendapatan. Ketua eksekutif Apple Tim Cook berkata kemelesetan “juga akan berakhir.” Penganalisis berkata adalah tidak mengejutkan untuk melihat kemerosotan memandangkan ketepuan pasaran telefon pintar global.

“Ekoran perkembangan pesat dalam pasaran baru dalam tempoh dari 2007-2011, Apple sedang menghampiri ketepuan saluran pengedaran yang ada, dan kebanyakan mereka yang telahpun berada dalam pasaran telefon pintar yang mampu membeli iPhone mempunyai salah satu pesaing Android,” kata Jan Dawson di Penyelidikan Jackdaw.

Kedai Apple di Miami Beach, Florida, Selasa lalu. – AFP
Kedai Apple di Miami Beach, Florida, Selasa lalu. – AFP

Dawson berkata Apple berjaya merangsang jualan dalam pasaran yang bertumbuh lembap dengan model skrin besar, namun adalah tidak jelas sama ada ia boleh menambah momentum. Apple juga mengumumkan bahawa lembaganya telah membenarkan wang tambahan sebanyak AS$35 bilion dibelanjakan ke atas pembelian balik saham, bersama wang untuk dividen yang akan dinaikkan kepada 57 peratus sesaham.

Apple telah mencatat kemajuan dalam teknologi sesuai dipakai dengan Jam Tangan Apple dan beralih kepada perkhidmatan seperti langganan muzik, tetapi masih bergantung pada iPhone untuk keuntungan dan pendapatan.

Penganalisis berkata pesaing Apple Samsung, LG, HTC dan Huawei telah “menambah permainan telefon pintar mereka” dan kesannya harus dilihat dalam suku sekarang. – AFP