Kempen dermaw...

Kempen dermawan terbesar di Australia

MELBOURNE, 4 Mac (NNN) – Salah sebuah universiti yang paling berprestij di Australia mensasarkan untuk mengadakan kempen dermawan yang terbesar dalam sejarah negara itu dengan mengumpul 1 bilion dolar Australia (740 juta dolar AS) sumbangan.

Universiti Melbourne mengumumkan kelmarin bahawa mereka telah mencapai matlamat dana sasaran asal iaitu sebanyak 500 juta dolar Australia (367.6 juta dolar AS) dua tahun lebih awal daripada jadual.

Glyn Davis, Naib Canselor Universiti, berkata institusi itu telah menyemak semula aspirasi mereka, dan kini merancang untuk menggandakan jumlah tersebut menjelang 2021.

“Niat kami adalah untuk mengubah kehidupan generasi akan datang,” kata Profesor Davis dalam satu kenyataan.

“Kami telah dapat menyediakan lebih daripada A$150 juta untuk mendidik pemimpin masa depan, A$120 juta ke arah memperkayakan masyarakat kita, dan lebih daripada A$230 telah dikutip bagi pecah tanah penyelidikan dalam pelbagai bidang termasuk, melanoma dan kanser kulit, kesihatan mental kanak-kanak mental dan undang-undang hak asasi manusia, “kata Davis.

Universiti itu berkata ia akan menjadi kempen dermawan yang terbesar dalam sejarah Australia dan juga menjadi kutipan derma universiti yang terbesar di Asia Pasifik.

Manakala lima penderma utama memberikan hampir 15 peratus kepada dana itu, Universiti Melbourne berkata ia telah menerima kira-kira 20,000 sumbangan individu sejak pelancaran inisiatif itu pada 2013.