Kempen keseda...

Kempen kesedaran tanggungjawab wanita

TOKYO, 3 Okt – Tiga ahli politik Jepun telah mengenakan “anak baju mengandung” yang menyerupai perut besar dalam kempen tidak serius untuk lelaki menjadi lebih efisien di sebuah negara di mana wanita melakukan kebanyakan kerja rumah.

Tiga gabenor barat daya wilayah menggunakan radio dan televisyen untuk melancarkan kempen kesedaran awam yang diterjemahkan sebagai: “Gabenor adalah wanita mengandung.”

Lelaki Jepun bukan suami yang membantu apabila ia membabitkan kerja rumah: mereka melakukan kerja tanpa berbayar satu jam setiap hari berbanding dengan lima jam untuk isteri mereka, menurut satu kajian 2014 oleh Persatuan untuk Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi yang terdiri daripada 35 negara.

Iklan tiga minit itu, yang bermula pada minggu lalu, menunjukkan penggubal undang-undang dikenakan anak baju tujuh kilogram yang meniru perut seorang wanita yang hamil tujuh bulan.

Seterusnya tiba masa untuk menaiki tangga, membawa barang runcit, atau menunggu untuk seseorang memberikan tempat duduk mereka di bas.

Seorang ahli politik bergelut untuk memakai sarung kaki, sementara seorang lagi mengesat peluh daripada dahinya selepas menyidai pakaian, tatkala muzik riang bermain di latar belakang.

“Saya boleh melihat betapa susahnya ketika mengandung dan melakukan kerja-kerja rumah,” kata Shunji Kono, 52 tahun, gabenor wilayah Miyazaki.

“Saya fikir saya perlu bersikap lebih baik hati,” tambah bapa kepada tiga orang anak itu dalam video.

Perdana Menteri Shinzo Abe telah menjadikan pengerahan lebih ramai wanita dalam tenaga kerja sebagai satu keutamaan untuk mengatasi masalah ekonomi, menggesa memanfaatkan sepenuhnya tenaga kerja yang berpendidikan. – AFP