Kemudahan gas...

Kemudahan gas Iraq diserang, 5 maut

KIRKUK, Iraq, 31 Julai – Militan-militan menyerang sebuah kemudahan gas dan padang minyak berhampiran di utara Iraq hari ini, membunuh lima orang dalam serangan luar biasa di dalam kawasan wilayah Kirkuk yang dikawal Kurdish, kata para pegawai.

Lelaki bersenjata yang menunggang motosikal melepaskan tembakan ke arah pengawal kemudahan gas, kemudian membunuh empat pekerjanya dan melontar pelbagai bom sebelum melarikan diri, kata para pegawai dari Syarikat North Oil Iraq dan pasukan peshmerga Kurdish.

Militan-militan juga menyerang padang minyak berhampiran Bai Hassan, wilayah terbesar Kirkuk yang kaya minyak, membunuh seorang jurutera dan mencetuskan kebakaran besar, kata para pegawai.

Seorang kolonel di peshmerga berkata pasukan keselamatan membunuh dua pengebom berani mati di padang itu sementara orang ketiga meletupkan bahan letupan, membakar tangki minyak dan orang keempat masih lagi dicari.

Brigedier Jeneral polis Sarhad Qader mengesahkan ketiga-tiga pengebom telah mati.

Serangan itu telah membunuh seorang jurutera dan mencederakan tujuh yang lain, menurut kolonel peshmerga dan seorang pegawai polis yang sama pangkat.

Agensi Amaq mempunyai kaitan kumpulan jihad, yang serang mendakwa ia serangan daripada kumpulan Islamic State (IS), berkata serangan ke atas Bai Hassan telah berlaku, namun ia bukan dilakukan oleh IS. – AFP