Kenaikan kada...

Kenaikan kadar faedah, ekonomi AS belum bersedia

WASHINGTON, 20 Sept – Rizab Persekutuan memulakan mesyuarat dasar mata wang keenam tahun ini pada hari ini dan sekali lagi menghadapi kebingungan bahawa ekonomi AS jelasnya belum bersedia untuk menghadapi pertambahan kadar faedah.

Sementara beberapa ahli ekonomi berkata Persekutuan, lama terdesak untuk keluar daripada dasar kadar amat rendah ketika era krisis, mungkin memberi kejutan dengan satu pertambahan dalam kadar dana persekutuan esok, kebanyakannya berkata ia akan berpegang teguh pada keputusan.

Dengan penilaian tersebut, penting kepada pinjaman dan kadar simpanan di seluruh dunia, mencecah pada 0.25-0.50 peratus, Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan (FOMC), yang menetapkan kadar mata wang, telah berkali-kali mengisyaratkan hasrat untuk menambahnya pada tahun ini.

Namun beberapa data ekonomi yang lemah dalam beberapa minggu ini menimbulkan persoalan mengenai kekuatan ekonomi AS. Dan kelemahan berlaruhan dalam ekonomi utama lain juga terus mencabar rasional untuk kenaikan kadar.

Jim O’Sullivan, ketua ahli ekonomi AS di Ekonomi Kekerapan Tinggi, berkata beliau fikir Disember adalah bulan untuk satu pertambahan. Tiga minggu lalu, komen yang dibuat pada symposium perbankan pusat tahunan Persekutuan di Jackson Hole, Wyoming, mengisyaratkan bahawa FOMC mungkin melancarkan kadar pada akhir mesyuarat pada 20-21 September.

Gambar fail 16 Julai 2016 menunjukkan tanda jalan Wall Street di luar bangunan Bursa Saham New York. – AP
Gambar fail 16 Julai 2016 menunjukkan tanda jalan Wall Street di luar bangunan Bursa Saham New York. – AP

Pengerusi Persekutuan dan ketua FOMC Janet Yellen berkata jelasnya beliau memikirkan sudah tiba masanya.

“Berdasarkan prestasi kukuh pasaran pekerja dan prospek kami untuk aktiviti ekonomi dan inflasi, saya percaya kes untuk pertambahan dalam kadar dana persekutuan telah bertambah kukuh dalam beberapa bulan ini,” kata beliau.

Namun data tidak menyokong mereka sejak itu. Pewujudan pekerjaan adalah agak baik, dan pasaran perumahan adalah kukuh.

Namun, lanjutan kemelesetan suku kedua, pengeluaran industri dan perbelanjaan pengguna kekal lemah. – AFP