Kenaikan kada...

Kenaikan kadar faedah tingkat mata wang dolar

NEW YORK, 24 Nov (AFP) – Dolar yang meningkat semalam pada awal minggu yang dipenuhi dengan laporan ekonomi dijangka menunjukkan peningkatan yang mungkin menyokong kenaikan kadar faedah oleh Simpanan Persekutuan pada bulan depan.

Kira-kira 2200 GMT, euro mencecah AS$1.0636, berbanding dengan AS$1.0641 pada masa yang sama pada Jumaat. Dolar lebih rendah berbanding mata wang Jepun pada 122.83 yen.

Kira-kira 90 peratus daripada ahli ekonomi menjangka Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan akan mengumumkan satu kenaikan kadar pada 16 Disember, mengakhiri mesyuarat dasar mata wang dua hari, dan kemungkinan tersebut telahpun diambil kira dalam pasaran, kata Kathy Lien daripada Pengurusan Aset BK.

“Minggu perniagaan yang singkat juga baik untuk dolar disebabkan kebanyakan laporan ekonomi di kalendar dijangka memaparkan pemulihan dalam ekonomi AS.” Mereka termasuk anggaran kedua keluaran dalam negara kasar suku ketiga oleh kerajaan pada hari ini, dijangka diubah naik kepada 2.0 peratus daripada 1.5 peratus.

Bacaan keyakinan pengguna oleh Lembaga Persidangan untuk November diramalkan meningkat beberapa tahap lebih tinggi selepas laporan pekerjaan yang memberangsangkan pada Oktober.

Pasaran AS ditutup pada Khamis untuk cuti Hari Kesyukuran.