Kenaikkan inf...

Kenaikkan inflasi 3% Bank Pusat Mexico tahun 2016

BANDAR MEXICO, 3 Jan (NNN) – Bank pusat Mexico menjangka kadar inflasi naik kepada kira-kira 3 peratus pada 2016, meningkat daripada kadar 2 peratus yang diramalkan pada akhir tahun pada 2015.

‘Pada 2016, tatkala kejutan bekalan positif yang berlaku pada 2015 berkurangan dan mengambil kira peralihan dalam harga relatif yang berpunca daripada penurunan kadar tukaran, satu kenaikan beransur-ansur dalam harga dijangka berlaku sehingga satu tahap sebanyak kira-kira 3 peratus dicapai,’ kata Bank Mexico.

Lembaga Gabernor bank meramalkan pada mesyuaratnya pada 17 Disember bahawa inflasi tajuk berita dan inflasi utama, yang tidak termasuk harga makanan dan minyak, akan mengakhiri tahun pada hampir 2 peratus ‘disebabkan ketidakhadiran tekanan harga daripada permintaan angregat,’ menurut minit yang disiarkan pada Khamis.

Bank pusat juga meramalkan inflasi akhir tahun pada 2017 akan berjumlah kira-kira 3 peratus.

Ramalan sebelumnya adalah tertakluk kepada risiko yang meningkat, termasuk kemungkinan mata wang Mexico mungkin mengalami penurunan nilai yang lebih banyak berbanding dolar hasil daripada kemerosotan baru dalam keadaan pasaran kewangan global, tambahnya.

Ia mungkin mengakibat kenaikan dalam harga barangan yang tidak diniagakan.

‘Risiko negatif untuk inflasi termasuk kemungkinan harga beberapa input kegunaan am –seperti telekomunikasi dan perkhidmatan tenaga – mungkin merosot seterusnya, serta potensi untuk pemulihan separa penurunan nilai yang dialami oleh peso dalam bulan-bulan sebelumnya,’ kata Lembaga Gabernor.