Keopka undur,...

Keopka undur, berita baik untuk Evans

HONG KONG, 27 Okt (AFP) – Pertukaran persaingan mengembalikan mata pencarian pemain golf muda Inggeris, Ben Evans, hanya sehari selepas dia memikirkan sudah kehilangan kad Jelajah Eropahnya.

Evans, 28, mengalami kekecewaan biarpun menamatkan di kedudukan ke-11 dalam Terbuka UBS Hong Kong pada Ahad lalu selepas mencatatkan lima bawah par 65 bagi pusingan akhir.

Ketika Evans menunggu bagi menamatkan persaingan, ia semakin jelas bahawa catatannya sembilan bawah par bagi purata 271 dan AS$34,000 dalam hadiah kewangan membolehkannya melonjak tujuh anak tangga dalam Race to Dubai ke kedudukan 111 — dengan hanya 110 pemain terbaik mengekalkan kad jelajah mereka bagi 2016.

Evans menamatkan 1,007 mata di bawah 110 di belakang Renato Paratore, yang dirinya merasa tenang untuk menyertai selepas dibatalkan kerana menandatangani kutipan mata salah dalam pusingan pembukaan di Hong Kong.

Ben Evans. – AFP
Ben Evans. – AFP

“Begitu sukar sekarang,” jelas Evans malam Ahad lalu selepas musim penamat biasa pertandingan Jelajah Eropah dengan juara Terbuka AS 2013, Justin Rose muncul juara.

Tetapi kekecewaan Evans bertukar menjadi gembira lewat malam semalam dengan berita Brooks Keopka dari AS menarik diri dari pertandingan WGC-HSBC Champions di Shanghai dan Jelajah Kejohanan penamat musim di Dubai, yang mencetuskan penyingkirannya dari Race to Dubai kerana tidak beraksi minimum 13 pertandingan.

Semua yang berada di bawah Koepka melangkah satu anak tangga yang bermakna Evans naik ke 110 dan selamat.