‘Kepelbagaian...

‘Kepelbagaian’ wujud dalam firma teknologi

SAN FRANCISCO, 6 Sept (AFP) – Lelaki kulit putih atau lelaki Asia adalah pekerja-pekerja biasa dalam firma-firma teknologi besar Amerika Syarikat dan ini telah berubah sedikit sejak gelombang pertama “laporan kepelbagaian” tahun lalu.

Data tenaga kerja yang disediakan oleh syarikat-syarikat adalah sejagat berhubung jantina dan terhad di Amerika Syarikat berhubung etnik. Google, keseluruhannya mempunyai 70 peratus pekerja lelaki pada Januari 2015, komposisi tidak berubah dari tahun lalu.

Apabila berkaitan pekerjaan yang semata-mata teknologi, peratusan lelaki meningkat kepada 82. Kira-kira 60 peratus kakitangan Google adalah kulit putih, manakala kira-kira 31 peratus dikatakan orang Asia.

Syarikat internet itu menambah perekrutan kulit hitam dan Hispanik tahun lalu, tetapi perkongsian tenaga kerja mereka masih tidak berubah, masing-masing pada dua dan tiga peratus.

Google berkata ia telah menambah perekrutan universiti dan memperuntukkan AS$150 juta tahun ini untuk meningkatkan kepelbagaian.

Apple menambah pengambilan pekerja wanita, tahun lalu, kulit hitam dan Hispanik dengan lebih 50 peratus, dengan menambah kata sejumlah 15,900 jawatan dalam rekod baru bagi syarikat teknologi terbesar di dunia, menurut ketua eksekutif Tim Cook, sambil menegaskan “terlalu banyak kerja perlu dibereskan,”.

Tenaga kerja Apple di California ialah 69 peratus lelaki pada akhir Jun, berbanding dengan 70 peratus pada musim panas lalu.

Perkongsian itu mencecah 79 peratus kedudukan teknologi. Kira-kira 54 peratus pekerja Apple adalah kulit putih, manakala kira-kira 10 peratus adalah orang Asia. Apple menunjukkan nisbah pekerja agak tinggi yang mereka itu adalah orang Hispanik (11 peratus, tidak berubah) dan kulit hitam (lapan peratus, naik satu mata).

Facebook ada Sheryl Sandberg sebagai eksekutif kedua paling berpengaruh tetapi masih 68 peratus lelaki pada lewat Mei, turun satu mata dari tahun lalu. perkongsian itu mencecah 84 peratus apabila terhad pada jawatan teknologi.

Kulit putih terdiri 55 peratus tenaga kerja rangkaian sosial dalam penurunan dua peratus dari tahun sebelumnya, manakala perkongsian bangsa Asia naik dua peratus kepada 36 peratus. Perkongsian bangsa Hispanik dan kulit hitam tidak berubah, masing-masing masih empat peratus dan dua peratus.

Facebook telah mula memilih peraturan Rooney Rule” ada kalanya, yang telah berkuat kuasa sejak 2003 dalam Liga Bola sepak Kebangsaan. Peraturan itu menggesa bagi sekurang-kurangnya seorang calon berkelayakan dari kumpulan kurang diwakili dicadangkan bagi setiap kekosongan. Peraturan ini dicuba oleh firma-firma teknologi lain yang termasuklah Twitter dan Pinterest.

Intel, juga memilih Rooney Rule. Pengeluar cip terbesar dunia ini telah memperlihatkan penguraian kakitangan dalam bulan Julai yang hampir-hampir tidak berubah berbanding pada akhir 2014. Lelaki diperkirakan 75 peratus kakitangan dan malah 80 peratus dalam pekerjaan teknologi. Lima puluh peratus kakitangan adalah kulit putih, diikuti dengan pekerja bangsa Asia pada 32 peratus. Bangsa Hispanik terdiri kira-kira lapan peratus tenaga kerja manakala 3.5 peratus adalah kulit hitam.

ARTIKEL YANG SAMA