Kepulangan se...

Kepulangan semula ribuan kanak-kanak ke AS

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU, 23 Ogos – Ribuan kanak-kanak yang telah melarikan diri dari kumpulan keganasan dan kemiskinan di Amerika Tengah berusaha untuk kembali semula ke Amerika Syarikat tahun ini, Agensi kanak-kanak PBB berkata dalam satu laporan yang dikeluarkan lewat semalam .

Dalam tempoh enam bulan pertama 2016, UNICEF berkata hampir 26,000 kanak-kanak yang tidak diiringi ditahan di sempadan AS bersama-sama dengan 29,700 orang dalam perjalanan sebagai keluarga, kebanyakannya para ibu dan kanak-kanak.

Kebanyakan dari El Salvador, Guatemala dan Honduras, tiga negara dengan beberapa pembunuhan dan kemiskinan kadar tertinggi di dunia, kata UNICEF.

Ribuan kanak-kanak yang melarikan diri dari kumpulan keganasan dan kemiskinan di Amerika Tengah berusaha untuk kembali semula ke Amerika Syarikat tahun ini. – AP
Ribuan kanak-kanak yang melarikan diri dari kumpulan keganasan dan kemiskinan di Amerika Tengah berusaha untuk kembali semula ke Amerika Syarikat tahun ini. – AP

“Ia sangat menyayat hati untuk memikirkan mengenai nasib kanak-kanak ini – kebanyakan mereka remaja, tetapi ada yang lebih muda – membuat perjalanan yang memenatkan dan amat berbahaya untuk mencari keselamatan dan kehidupan yang lebih baik,” kata Timbalan Pengarah Eksekutif UNICEF, Justin Forsyth dalam laporan itu.

“Aliran pelarian muda dan pendatang menonjolkan betapa pentingnya menangani keadaan keganasan dan sosio-ekonomi di negara-negara asal mereka.”

Amerika Syarikat menggesa Mexico untuk meningkatkan penahanan pendatang selepas bilangan kanak-kanak yang berseorangan tiba di sempadan AS melonjak kepada lebih 44,500 dalam tempoh enam bulan pertama 2014. – AP