Keputusan Pla...

Keputusan Platini cetus kritikan

PARIS, 30 Julai (AFP) – Keputusan ketua UEFA Michel Platini mengumumkan beliau akan bertanding untuk jawatan presiden badan bola sepak dunia FIFA segera mencetuskan kritikan daripada dua pesaing berpotensinya.

Platini yang mengesahkan beliau akan bertanding dalam pilihan raya Februari 2016 pada Rabu mengakhiri spekulasi sama ada bekas pemain Perancis berusia 60 tahun akan bertanding untuk mencari pengganti kepada Blatter yang terkepung.

Tetapi tidak lama selepas itu, Putera Ali Al Hussein, yang menikmati sokongan Platini dan UEFA ketika tewas kepada Blatter pada Mei, berpaling kepadanya dan menyifatkan beliau sebagai ‘tidak bagus untuk bola sepak’.

Dan Putera Jordan – yang sebelum pilihan raya telah mengisytiharkan sokongan Platini sebagai satu penghormatan – berkata bekas perancang Perancis itu bukan orang yang sesuai untuk mengendalikan hal ehwal global sukan.

“Platini tidak bagus untuk FIFA. Bola sepak dan pemain berhak mendapat yang lebih bagus,” kata beliau dalam satu kenyataan.

“FIFA sedang berdepan skandal. Kita mesti berhenti melakukan perkara seperti biasa. Saya percaya suara-suara individu Persekutuan Bola Sepak mesti didengar.

“Dalam minggu yang akan datang, saya akan berunding dengan mereka mengenai apa yang terbaik demi kepentingan bola sepak. “Apa yang jelas FIFA perlu pembaharuan, kepimpinan yang bebas, tidak dicemari perilaku lalu,” kata Putera Ali. Kini lelaki berusia 39 tahun itu, yang merupakan putera ketiga Raja Hussein dari Jordan, mungkin merancang kempen baru untuk menentang Platini.

Terdahulu, Platini secara rasmi mengumumkan pencalonannya dalam surat kepada Presiden dan Setiausaha Agung 209 negara ahli FIFA dan diumumkan kepada orang ramai oleh UEFA.

“Ini adalah satu keputusan yang sangat peribadi dan dipertimbangkan dengan teliti, di mana saya menimbang masa depan bola sepak bersama masa depan saya sendiri,” katanya.

“Saya juga berpandukan kepada rasa hormat, sokongan dan galakan yang ramai daripada anda telah tunjukkan kepada saya.”

Beliau berjanji untuk bekerja keras demi kepentingan bola sepak. “Ada kalanya anda perlu menentukan nasib sendiri dalam kehidupan,” katanya.

“Saya dalam salah satu detik penentu di persimpangan hidup saya untuk membentuk masa depan FIFA.”

ARTIKEL YANG SAMA