Keputusan ray...

Keputusan rayuan Blatter, Platini diketahui minggu depan

FILES-FBL-FIFA-CORRUPTION-COMBO

PARIS, 18 Feb (AFP) – Jawatankuasa rayuan FIFA akan mengumumkan keputusannya rayuan berhubung kes rasuah Sepp Blatter dan Michel Platini (gambar) awal minggu depan, dakwa beberapa sumber semalam.

Presiden FIFA yang digantung dan rakan sejawatannya dari EUFA Platini digantung selama lapan tahun bagi pelanggaran etika, menyaksikan rayuan ke atas pendengaran hukuman mereka awal minggu ini.

Blatter, 79, menyatakan kesnya Selasa lalu di ibu pejabat FIFA di Zurich, sementara Platini, 60, juga naib presiden FIFA sebelum penggantungannya didengarkan sehari sebelum itu.

Mereka didapati menyalahgunakan kedudukan ke atas pembayaran misteri dua juta Swiss franc (AS$2 juta) yang dibuat pada 2011.

Kedua-duanya menyatakan dana tersebut dibayar oleh Blatter kepada Platini adalah sebahagian daripada kontrak lisan yang sah bagi tugasan yang dilakukan sedekad sebelumnya, tetapi hakim-hakim etika FIFA menolak penjelasan itu.

Pembayaran pada 2011 itu juga adalah sebahagian daripada penyiasatan jenayah oleh pendakwa Switzerland yang menyasarkan Blatter, yang Platini persoalkan dalam kapasiti yang jatuh antara saksi dan tertuduh.

Setelah diberikan penggantungan sementara 90 hari Oktober lalu, mereka berdua digantung serta-merta pada 21 Disember.

Blatter, yang berusia 80 tahun bulan depan, sudah mengumumkan akan meletak jawatan sebagai presiden FIFA – pilihan raya untuk menamakan penggantinya akan diadakan pada 26 Februari – hanya beberapa hari selepas dipilih semula bagi penggal kelima lewat Mei.

Platini adalah calon yang disebut-sebut bagi menggantikan Blatter tetapi menarik diri daripada persaingan itu selepas penggantungannya diumumkan.

Jika tidak berjaya dalam rayuan itu, mereka boleh membawa kes ke Mahkamah Timbang Tara Sukan.

ARTIKEL YANG SAMA