Kerajaan Afgh...

Kerajaan Afghanistan gagal lindungi kanak-kanak

KABUL, Afghanistan, 14 Julai – Kumpulan hak asasi antarabangsa berkata suku daripada kesemua kanak-kanak Afghanistan bekerja bagi menyara hidup namun pihak kerajaan gagal untuk melindungi mereka daripada kecederaan, kematian atau eksploitasi.

Pemerhati Hak Asasi Manusia (HRW) berkata kanak-kanak di Afghanistan bekerja dalam jangka masa yang lama hanya untuk bayaran kecil atau tiada bayaran langsung, dalam industri-industri intensif buruh, termasuk tenunan karpet, pembuatan bata, perlombongan, pertukangan besi dan pertanian. Dapatan-dapatan itu tiba dalam satu laporan HRW dalam pekerja kanak-kanak dalam negara yang dilanda perang itu, dikeluarkan hari ini.

Kumpulan yang berpangkalan di New York itu berkata kebanyakannya didorong mengerjakan kerja-kerja berbahaya disebabkan kemiskinan yang melampau.

HRW menyatakan bahawa undang-undang buruh Afghanistan mengharamkan kanak-kanak di bawah 14 tahun daripada bekerja dan Afghanistan telah mengesahkan perjanjian-perjanjian antarabangsa dalam pekerja kanak-kanak.

Bagaimanapun, laporan berkata pihak berkuasa Afghanistan gagal untuk melindungi “puluhan ribu kanak-kanak, beberapanya semuda lima tahun, dari keadaan-keadaan berbahaya.” – AFP