Kerajaan Nepa...

Kerajaan Nepal jual kayu api di tengah krisis bahan bakar

KATHMANDU, 15 Nov (dpa) – Kerajaan Nepal perlu menjual kayu api kepada orang awam bermula hari ini bagi meringankan krisis bahan api, pihak berkuasa berkata.

Nepal berdepan dengan kekurangan bahan api disebabkan sekatan sempadan oleh India, yang mana mencetuskan bantahan-bantahan anti-perlembagaan di rantau selatan Terai sejak tiga bulan kebelakangan.

Negeri yang dikendalikan oleh Perbadanan Pembalakan, sebahagian dari Kementerian Perhutanan, menjual kayu api dari gudang-gudang mereka di seluruh negara pada harga 15 rupees sekilo, terhad pada 100 kilogram setiap keluarga.

Kayu api perlu digunakan di seluruh Nepal sejak penghantaran gas dapur dan minyak gas dihentikan dari India. – Reuters
Kayu api perlu digunakan di seluruh Nepal sejak penghantaran gas dapur dan minyak gas dihentikan dari India. – Reuters

Syarikat Pembalakan itu bertanggungjawab atas menjual balak berkualiti rendah yang tidak dapat digunakan untuk pembinaan atau perabot. Kayu-kayu itu dikutip daripada hutan yang dimiliki oleh masyarakat dan kerajaan di seluruh negara dan dijual bagi tujuan pembakaran, termasuk pembakaran mayat.

Pihak kerajaan juga mengagihkan kayu api percuma ke beberapa daerah apabila musim sejuk untuk kegunaan unggun api.

Menurut perangkaan kerajaan, 64 peratus rumah-rumah di Nepal masih menggunakan kayu api untuk memasak, dengan lebih banyak beralih kepada sumber tersebut sejak penghantaran gas dapur dan minyak gas dihentikan dari India.