Kereta api In...

Kereta api India peneraju pertumbuhan ekonomi baru

MUMBAI, 19 Okt – Tumpuan kerajaan kepada pembangunan dan pembaharuan Keretapi India akan membantu pengangkut negara muncul sebagai enjin pertumbuhan seterusnya bagi ekonomi negara dalam dekad akan datang, menurut laporan yang dikeluarkan.

Broker terkemuka Kewangan JM telah mengeluarkan laporannya ‘kereta api: menghidupkan sudut’ yang memberi fokus kepada Keretapi India.

Laporan itu menyatakan bahawa pelaburan yang besar dalam sektor ini dijangka mempunyai kesan berganda daripada 5.73% kepada KDNK negara.

Kerajaan juga sedang mengusahakan satu pembaharuan struktur jangka masa panjang yang akan membantu mengubah kereta api daripada pemonopolian peneraju kerajaan, menurut laporan itu.

Lebih satu dekad yang lalu, kerajaan telah membelanjakan hanya 0,3-0,5 peratus daripada KDNK sebagai pelaburan modal dalam Kereta api, manakala jalan raya telah mendapat peruntukan yang lebih tinggi, katanya.

Pengangkutan kereta api dijadikan fokus baru kepada pertumbuhan ekonomi India. - Reuters
Pengangkutan kereta api dijadikan fokus baru kepada pertumbuhan ekonomi India. – Reuters

Pengabaian ini adalah lebih jelas dari koleksi ses diesel yang diberi kuasa oleh Akta Kumpulan Wang Pusat Jalan Raya. Walaupun Kereta api hanya mendapat 12.5 peratus ​​daripada jumlah keseluruhan setiap tahun yang dikreditkan kepada kumpulan wang, jalan raya mendapat saham lebih tinggi sebanyak 50 peratus, kata laporan itu lagi.

Ia boleh diperhatikan bahawa kerajaan Perdana Menteri Narendra Modi telah memilih Kereta api sebagai pengangkutan utama bagi pertumbuhan negara dengan pelaburan modal sebanyak Rs8.5 trilion lima tahun akan datang, iaitu 3.3 kali dalam tempoh lima tahun sebelumnya.

Menyedari bahawa kereta api telah mempunyai rekod prestasi yang lemah untuk melaksanakan projek-projek, laporan itu menyatakan bahawa dari segi sejarah, banyak projek-projek yang telah mengalami masa dan kos yang terhad. – NNN