Kereta api In...

Kereta api India rempuh remaja ‘berselfies’

CHENNAI, India, 1 Feb – Seorang remaja India telah dilanggar dan terbunuh selepas dia cuba untuk mengambil gambar dirinya di hadapan kereta api dari arah depan, kata polis semalam, dalam kemalangan maut terkini yang melibatkan ‘selfies’.

Kereta api penumpang menerjah meluru kanak-kanak itu, tidak lama selepas beliau melangkah ke landasan kereta api untuk ambil gambar di bandar selatan Chennai, ketika berjalan ke rumah dengan rakan-rakan di petang Ahad.

“Ia adalah kemalangan yang lain daripada yang lain. Lebih-lebih lagi anak-anak muda masa kini ketagih mengambil gambar ‘selfies’,” kata pegawai polis keretapi S. Ramuthai dari pinggir Chennai di Tambaram kepada AFP.

Budak lelaki, yang dilaporkan berusia 16 tahun itu, yang telah menghabiskan harinya di zoo, telah berjalan di hadapan kereta api, menunggu untuk mendapatkan shot gambar yang lebih dekat, menurut laporan media tempatan.

Kemalangan itu datang hanya beberapa minggu selepas polis di bandar barat Mumbai cuba untuk melumpuhkan ‘selfies’ berbahaya apabila seorang lelaki lemas cuba untuk menyelamatkan seorang gadis yang jatuh ke dalam laut untuk mendapatkan gambar.

Polis mengenal pasti 16 tempat mengambil gambar diri sendiri berbahaya di Mumbai dan telah meminta majlis tempatan untuk mendirikan tanda-tanda amaran dan diawasi penjaga pantai.

Pada bulan Mei tahun lepas seorang wanita Rusia sengaja menembak dirinya di kepala dengan pistol tatkala menyamar untuk mengambil gambar diri sendiri dengan senjata. – AFP