Kereta tanpa ...

Kereta tanpa pemandu Baidu China sasar pengeluaran 2020

SAN FRANCISCO, April 29 – Enjin gergasi China Baidu merancang untuk mengeluarkan kereta tanpa pemandu pada tahun 2020, kata ketua eksekutif yang tersebut, apabila syarikat itu melaporkan peningkatan pendapatan yang ketara pada suku pertama.

Pendapatan bagi tempoh tiga bulan yang berakhir pada Mac telah mencapai AS$2.45 bilion (15.82 bilion yuan), sehingga 31.2 peratus daripada tempoh yang sama pada tahun sebelumnya, menurut satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

“Kami mempunyai satu permulaan yang hebat bagi 2016,” kata Ketua Eksekutif Baidu Robin Li semasa panggilan dalam persidangan. “Pada suku tahun ini kita mencapai banyak kemajuan dalam pelaksanaan misi kami bagi menghubungkan pengguna dengan maklumat dan perkhidmatan.”

Tetapi keuntungan bersih susut 18.9 peratus dari tahun ke tahun kepada AS$308.1 juta, menurut kenyataan itu, apabila firma itu sedang mencari dalam mempelbagaikan perniagaannya di luar carian dalam talian. Baidu, sering dirujuk sebagai versi Google di China, yang melabur banyak perkhidmatan yang terdiri daripada pembayaran dalam talian untuk transaksi dalam talian-keluar talian, seperti penghantaran makanan.

Seperti Google, syarikat Cina telah membelanjakan penyelidikan dan pembangunan untuk membawa kereta tanpa pemandu di jalan raya.

“Kami percaya bahawa kereta adalah platform pengkomputeran utama akan datang,” Li memberitahu kepada penganalisis. “Kami berada di landasan yang betul buat masa sekarang bagi penggunaan kenderaan autonomi yang dikuasai oleh teknologi Baidu pada tahun 2018 dengan pengeluaran pada skala besar menjelang 2020.”

Saham Baidu meningkat lebih daripada empat peratus kepada AS$194.99 dalam perdagangan selepas-pasaran di bursa Nasdaq. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA