Kerosakan bes...

Kerosakan besar akibat Dujuan

HANGZHOU/FUZHOU, China, 1 Okt (NNN) Taufan Dujuan telah mengakibatkan kerugian besar di wilayah pantai China Zhejiang dan Fujian.

Dujuan, taufan ke-21 tahun ini, mendarat di Fujian pada pagi Selasa, membawa angin dengan kelajuan 33 meter sesaat. Ia membunuh dua orang dan mencedera 324 di Taiwan sebelum itu.

Di Fujian, Dujuan menjejas lebih daripada satu juta orang, dengan 430,200 orang dipindahkan, menurut ibu pejabat kawalan banjir wilayah.

Tidak ada kerosakan yang telah dilaporkan, walaupun kerugian ekonomi langsungnya telah dianggarkan pada 2.4 bilion yuan.

Kira-kira 400 buah rumah dimusnahkan dan sekitar 31,000 hektar tanaman dirosakkan, di tujuh buah bandar dan 51 daerah di wilayah itu.

Pada jam 1:30 petang waktu tempatan hari ini, hujan lebat telah berhenti dan ibu pejabat kawalan banjir telah mengeluarkan respons kecemasannya untuk taufan.

Di Zhejiang, Dujuan menjejaskan 663,400 orang dan mengakibatkan kerugian ekonomi sebanyak 1.75 bilion yuan. Tidak ada kemalangan jiwa yang dilaporkan.

Bandar Ningbo Zhejiang terjejas teruk oleh taufan, dengan 359,600 orang terjejas dan 123 kampung dan bandar dibanjiri.

Walaupun taufan telah menjadi lemah, ia masih hujan di Zhejiang disebabkan perenggan sejuk hari ini.

ARTIKEL YANG SAMA