Kerry gesa pe...

Kerry gesa perpaduan tewaskan keganasan

NAIROBI, 4 Mei (AFP) – Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), John Kerry menggesa bagi perpaduan ekoran serangan pengganas hari ini, ketika beliau mengunjungi sebuah memorial di Kenya semasa pengeboman kedutaan AS pada 1998.

Pengeboman ke atas kedutaan oleh Al-Qaeda itu adalah serangan terburuk di negara Afrika timur oleh militan Islamis yang membunuh 213 orang.

“Pengganas yang menyerang pada 7 Ogos 1998 gagal sepenuhnya dalam tujuan mereka, yang cuba untuk menanam ketakutan dalam perasaan orang-orang Kenya dan memisahkan Amerika daripada rakyatnya di negara ini,” kata Kerry.

“Mereka gagal untuk sebab yang sama bahawa pengganas akan sentiasanya gagal. Ya mereka boleh menjadikan bangunan kepada serpihan, dan ya mereka malah boleh mengakibatkan orang yang tidak bersalah kehilangan kehidupan mereka, namun mereka tidak memberi kepada sesiapa segala-galanya apa yang benar-benar membuatkan kehidupan itu berfaedah.”

John Kerry (kiri) dan Rukia Ali, salah seorang mangsa pengeboman kedutaan AS pada 1998. – AFP
John Kerry (kiri) dan Rukia Ali, salah seorang mangsa pengeboman kedutaan AS pada 1998. – AFP

Bulan lalu lelaki bersenjata Shebab gabungan Al-Qaeda telah membunuh hampir 150 orang, kebanyakannya pelajar, dalam satu serbuan ke atas universiti di bandar Garissa, timur laut Kenya.

Serangan itu diikuti dengan siri pembunuhan lain di timur laut dan kawasan pesisir yang majoritinya Islam, dan selepas pengepungan gedung beli-belah Westgate September 2013 di Nairobi yang mengakibatkan sekurang-kurangnya 67 maut.