Kerry jumpa R...

Kerry jumpa Raja Arab Saudi

JEDDAH, Arab Saudi, 15 Mei (AFP) – Setiausaha Negara AS, John Kerry membuat pertemuan dengan pemimpin Arab Saudi, Raja Salman hari ini menjelang seminggu rundingan krisis pada konflik di Syria dan Libya.

Riyadh telah menjadi penyokong penting pihak pemberontak dalam usaha untuk menggulingkan rejim Damsyik Presiden Bashar al-Assad.

Ia bersekutu dengan Kaherah dan Abu Dhabi dan juga penyokong utama pentadbiran di timur Libya yang masih berpegang dengan sokongan dari penyatuan kerajaan di Tripoli yang disokong oleh PBB dan AS.

Dalam rundingan-rundingan dengan rakan sejawatannya di Arab Saudi, Adel al-Jubeir, Kerry membincangkan “isu-isu serantau… terutamanya pembangunan di Syria,” lapor Agensi Berita Saudi.

“Saya ingin berterima kasih bagi kebanyakan perkara bahawa Arab Saudi bekerjasama dengan kita untuk kesan yang baik,” katanya.

Setiausaha Negara AS, John Kerry ketika berjumpa dengan Raja Salman di Jeddah, Arab Saudi. - AP
Setiausaha Negara AS, John Kerry ketika berjumpa dengan Raja Salman di Jeddah, Arab Saudi. – AP

Kerry dijangka akan membuat penerbangan ke Vienna pada lewat hari ini bagi permesyuaratan di Libya dan Syria pada hari Isnin dan Selasa.

Pada Rabu, dia akan membuat penerbangan ke Brussels bagi mesyuarat menteri-menteri luar NATO dan rundingan-rundingan pada cabaran-cabaran rangkaian penuh berdepan sekutu-sekutu Barat.

Jurucakap Kerry, John Kirby berkata setiausaha negara itu dan Menteri Luar Itali Paolo Gentiloni akan menjadi tuan rumah bersama mesyuarat konflik Libya.

Para peserta akan “membincangkan bantuan antarabangsa bagi Kesepakatan Kebangsaan Kerajaan baru itu, dengan fokus terhadap keselamatan,” kata Kirby.

Kerajaan kesatuan ditubuhkan selepas rundingan berbulan-bulan oleh pengantara-pengantara PBB dalam bidaan untuk memberikan huru-hara pentadbiran saingan di timur dan barat Libya yang telah menjejaskan perjuangan terhadap kumpulan IS.

Secara perlahan ia menegaskan autoritinya di Tripoli sejak lewat Mac mengambil alih institusi-institusi utama seperti bank pusat dan Syarikat Minyak Kebangsaan namun masih berdepan pentadbiran saingan di kawasan timur.