Kerry puji pe...

Kerry puji pemulihan ekonomi Kemboja

PHNOM PENH, 26 Jan – Setiausaha Negara AS John Kerry bertemu dengan pemimpin Hun Sen hari ini, memuji pemulihan ekonomi “luar biasa” negara tetapi mendesak kebebasan politik yang lebih banyak tatkala pemimpin itu berusaha melanjutkan kuasanya selama tiga dekad.

Kemboja telah bangkit daripada rejim Khmer Rouge untuk menjadi salah satu ekonomi yang berkembang paling pesat di Asia Tenggara.

Namun ia memberikan sokongan politik kepada China dalam Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara, satu gabungan yang ada kalanya menyebabkan ketegangan dalam blok ketika menghadapi tuntutan agresif China di Laut China Selatan.

Presiden Barack Obama telah berusaha mengambil hati ASEAN sebagai sebahagian daripada kempen timur diplomatik bertujuan menghapus pengaruh perniagaan dan diplomatik China di Asia Tenggara.

Kerry, yang tiba di Phnom Penh dari negara jiran Laos, memuji Kemboja kerana memulihkan ekonominya selepas pemerintahan fanatik Khmer Rouge, yang meninggalkan satu perempat daripada penduduknya terbunuh sebelum kekalahannya pada pertengahan 1970.

Walaupun kira-kira tiga juta penduduk masih hidup di bawah garis kemiskinan, Bank Dunia berkata ekonomi dijangka berkembang kurang tujuh peratus pada tahun ini.

Memuji “pertumbuhan luar biasa,” Kerry berkata Kemboja “hampir-hampir” menjadi sebuah negara dengan pendapatan sederhana. – AFP