Kerry tekan p...

Kerry tekan pelan damai Syria

MOSCOW, 15 Dis (AFP) – Setiausaha Negara Amerika Syarikat (AS), John Kerry membawa kempennya untuk menamatkan perang saudara Syria ke Moscow hari ini, di mana pertemuan dengan Presiden Vladimir Putin boleh memutuskan takdir rundingan damai.

Pertama, Kerry mengadakan rundingan dengan rakannya, Menteri Luar Negeri Sergei Lavrov, namun kejayaan lawatannya akan bergantung pada pertemuan luar biasa Kremlin bersama Putin.

“Saya rasa dunia akan mendapat manfaat apabila negara-negara berkuasa dengan sejarah lama antara satu sama lain mempunyai keupayaan yang dapat mencari titik persamaan,” kata Kerry ketika duduk bersama berunding dengan Lavrov.

“Dan hari ini saya berharap kami akan dapat mencari beberapa persamaan.”

Kerry dan Lavrov mempunyai reputasi sebagai rakan meskipun adanya hubungan AS-Rusia naik dan turun, namun kedua-duanya berunding seperti dalam keadaan urusan bisnes dan serius ketika pasukan mereka duduk bersama dalam rumah agam Moscow.

Sergei Lavrov (kiri) bercakap dengan John Kerry (kanan) semasa mesyuarat di Moscow, Rusia pada 15 Disember. – Reuters
Sergei Lavrov (kiri) bercakap dengan John Kerry (kanan) semasa mesyuarat di Moscow, Rusia pada 15 Disember. – Reuters

“Kemudian setelah ini, kami akan memberitahu Presiden Putin apa yang kami bincangkan dan saya berharap lawatan anda akan membuahkan hasil,” kata Lavrov, selepas mengetengahkan agenda yang memasukkan krisis Syria dan Ukraine.

Washington bergantung pada Kremlin untuk membawa sekutu Rusia, Bashar al-Assad ke meja rundingan bersama penentang pemberontak untuk menamatkan perang saudara Syria selama empat setengah tahun.

Sekutu AS, Arab Saudi meletakkan bersama gabungan yang akan berunding bagi pihak pemberontak, dengan pandangan untuk pertama kali mempersetujui gencatan senjata dan kemudian melancarkan dialog politik.

Kerry mengatakan Rusia dan Amerika Syarikat bersetuju atas perlunya memerangi kumpulan jihad IS, meskipun berbeza pendapat berhubung proses perdamaian dan nasib Assad.

Harapannya adalah jika rejim dan pemberontak boleh bersetuju gencatan senjata kemudian mereka, Rusia dan gabungan sekutu Arab dan Barat yang diketuai AS boleh menumpukan rundingan pada IS.