Kes Apple-FBI...

Kes Apple-FBI mempunyai implikasi yang luas

WASHINGTON, 28 Feb (AFP) – Apple dan kerajaan AS sedang menyelesaikan masalah dalam satu pertarungan perundangan dengan pelbagai implikasi tentang cara-cara firma teknologi mesti bekerjasama dengan penguat kuasa undang-undang.

Pengeluar iPhone itu diminta supaya memberikan “bantuan munasabah” kepada siasatan serangan San Bernardino pada tahun lalu dengan memutuskan keselamatan yang menghalang FBI daripada mengetahui telefon bimbit sulit salah seorang penembak.

Kes tersebut telah menimbulkan pendapat tidak bersepakat di kalangan mereka yang berkata pengguna peranti seperti telefon pintar harus mengekal maklumat peribadi menerusi pengekodan, dan orang lain yang mendakwa siasatan penguatkuasaan undang-undang sah harus diutamakan apabila diluluskan oleh mahkamah.

Apple sedang mencabar arahan mahkamah California, berkata jenis kerjasama yang diingini akan menentukan prinsip asas keselamatan data dan membuka kelemahan baru untuk kesemua penggunanya.

Apple yang kini bergelut dengan pihak FBI bagi membuka kod telefon pintar milik penyerang San Bernardino. – Reuters
Apple yang kini bergelut dengan pihak FBI bagi membuka kod telefon pintar milik penyerang San Bernardino. – Reuters

Kerajaan sedang meminta penubuhan perisian yang tidak wujud, penyalahgunaan undang-undang dan pencabulan hak perlembagaan syarikat, kata Apple.

Ia menambah penubuhan “kerajaan OS” yang lebih lemah akan menjejas pengekodan yang telah diperkenalkan oleh Apple dan syarikat lain, dan akhirnya dibocorkan kepada penggodam dan kerajaan asing.

“Apple mahu mengekalkan hubungan percaya dengan pelanggannya, mereka rasa ia adalah sesuatu yang perlu wujud, dan tidak ada kerajaan yang harus memasuki data berkenaan,” kata John Dickson daripada Kumpulan Denim yang berpangkalan di Texas, yang mengurus keselamatan dan pengekodan untuk pelanggannya.

ARTIKEL YANG SAMA