Kesan Brexit ...

Kesan Brexit terhadap keyakinan pengguna di Jerman

FRANKFURT, 29 Jun (AFP) – Keyakinan pengguna di Jerman semakin meningkat ketika isi rumah merasakan bahawa permintaan domestik yang kukuh, kenaikan gaji dan inflasi yang rendah akan memastikan ekonomi terbesar di Eropah pada laluan pertumbuhan, satu tinjauan mendapati semalam.

“Berbeza dengan cuaca, sentimen pengguna Jerman menunjukkan dirinya daripada sisi cerah,” kata syarikat penyelidikan pasaran GfK dalam satu kenyataan.

“Iklim pengguna yang menggalakkan dipandu terutamanya oleh keadaan ekonomi dalam negeri yang sangat baik, seperti tahap pekerjaan yang tinggi, perkembangan pendapatan yang sangat baik dan ketiadaan inflasi,” katanya.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor-faktor risiko, GfK berkata.

“Ia masih belum dapat dilihat terhadap kesan Brexit akan ada di Eropah dan negara-negara Jerman,” Institut itu, merujuk kepada undi British minggu lalu untuk meninggalkan Kesatuan Eropah.

“Jika ia membawa kepada turun naik jangka panjang dalam pasaran saham, atau dalam kepimpinan politik EU dan Jerman khususnya, ia boleh merosakkan sentimen dalam kalangan pengguna Jerman,” ia memberi amaran.

Mencari untuk bulan Julai, indeks keyakinan tajuk rumah GfK telah diramalkan meningkat kepada 10.1 mata daripada 9.8 mata pada bulan Jun, kata institut itu.