Kesan konkusi...

Kesan konkusi jadi tajuk kontroversi

LONDON, 25 Okt (Reuters) – Gembar-gembur media sekitar isu konkusi dalam sukan adalah “jauh di depan sains”, seorang doktor memberitahu Reuters pada Persidangan Tahunan Liga Bola Sepak Kebangsaan (NFL) semalam.

Isu konkusi dan trauma kepala menjadi tajuk kontroversi yang meningkat dalam beberapa sukan sejak beberapa tahun, dengan kebanyakan pertubuhan menukar peraturan dan protokol untuk memastikan keselamatan pemain lebih baik.

Dr. Michael Turner, pengarah media bagi Konkusi Antarabangsa dan Ketua Yayasan Penyelidikan Kecederaan (ICHIRF), percaya sains yang berada di belakang konkusi sekarang “mengejar perdebatan media” sekitar isu tersebut.

“Gembar-gembur media berada jauh di depan sains,” beliau memberitahu Reuters pada Persidangan Tahunan Konkusi Sukan Profesional NFL kali kedua yang diadakan di London.

“Biasanya apa yang berlaku adalah kami akan melangkah ke depan dan kami menghasilkan sains pada akhirnya dan minat umum serta media mula meningkat. Dengan ini ia begitu bertentangan.

“Kami sekarang melakukan banyak penyelidikan dalam banyak sukan yang berbeza untuk melihat sama ada sebarang cadangan yang meningkat dalam media, terutamanya di Amerika Syarikat, boleh berdaya tahan.”

Kejadian bunuh diri bekas pemain NFL, Dave Duerson pada 2011 dan Junior Seau setahun kemudian mencetuskan perdebatan sekitar konkusi dan trauma kronik encephalopathy (CTE).

ARTIKEL YANG SAMA