Kesatuan gesa...

Kesatuan gesa mogok ditingkatkan

PARIS, 27 Mei – Kesatuan Perancis hari ini menggesa pekerja untuk meningkatkan tindakan perindustrian terhadap undang-undang buruh yang kontroversi, sehari selepas pertempuran meletus gara-gara protes pembaharuan yang menggegarkan protes di Paris.

Dengan hanya dua minggu sebelum Perancis menjadi tuan rumah kejohanan bola sepak Euro 2016, negara ini telah dicengkam mogok lebih dari seminggu yang telah menjejaskan pengangkutan dan kekurangan bahan api.

Sorong tarik antara kesatuan dan kerajaan yang amat tidak popular Presiden Francois Hollande menunjukkan sedikit tanda-tanda akan berakhir ketika wakil kesatuan menggesa pekerja untuk terus menyokong mogok.

Mereka berkata, sambutan kerajaan untuk mogok dan kedegilannya kerana enggan menarik balik undang-undang yang dicabar adalah hanya “meningkatkan penentuan” lawan terhadap undang-undang.

Gesaan itu dibuat sehari selepas polis melepaskan gas pemedih mata ke arah sekumpulan kecil belia bertopeng yang memecahkan tingkap kedai dan kereta yang di tengah Paris, dalam cetusan terbaru kemarahan terhadap undang-undang kontroversi itu.

Setiausaha Agung Gabungan Persekutuan Buruh, Philippe Martinez bercakap kepada wartawan di Bobigny, utara Paris kelmarin. – AFP
Setiausaha Agung Gabungan Persekutuan Buruh, Philippe Martinez bercakap kepada wartawan di Bobigny, utara Paris kelmarin. – AFP

Protes di seluruh negara semalam menyaksikan 153,000 orang turun ke jalan raya, kata pegawai walaupun pemimpin kesatuan meletakkan angka 300,000.

Pihak berkuasa Perancis berkata, 62 orang penunjuk perasaan ditahan di seluruh negara, 32 daripada mereka di ibu negara, manakala 15 pegawai keselamatan cedera dalam pertempuran itu. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA