Keselamatan, ekonomi Tunisia-Mesir ditingkatkan

KAHERAH, 13 Nov – Tunisia berminat untuk meningkatkan kerjasama, ekonomi dan perdagangan dengan Mesir, kata Perdana Menteri Tunisia Youssef Chahed dalam satu kenyataan di ibu negara Mesir, Kaherah semalam.

Kenyataan Chahed menyusul pertemuannya dengan Presiden Mesir Abdel-Fattah al-Sisi dan menjelang sidang ke-16 Gabungan Tertinggi Mesir-Tunisia Bersama dengan rakannya Mesir, Sherif Ismail.

“Tunisia sedang menanti untuk meningkatkan kerjasama keselamatan dengan Mesir melalui jawatankuasa bersama yang dijadualkan bertemu akhir November untuk membincangkan usaha bersama dalam memerangi keganasan,” kata Perdana Menteri. Sebagai negara Arab jiran Libya, Mesir dan Tunisia, selain Algeria, telah meningkatkan koordinasi kedudukan dan mendorong dialog di kalangan puak Libya saingan untuk mencapai penyelesaian politik di negara Afrika Utara yang dilanda perang. Chahed menekankan pentingnya penyelarasan antara kedua-dua negara Arab untuk membantu menjangkau penempatan politik kepada konflik di rantau Arab.

“Kaherah juga memainkan peranan penting di peringkat Arab dan serantau,” kata perdana menteri Tunisia, dengan menyatakan negaranya mengutuk serangan pengganas yang bertujuan untuk melemahkan keamanan dan kestabilan Mesir.

Chahed terus mengatakan bahawa Tunisia dan Mesir menghadapi cabaran yang sama dalam meningkatkan pembangunan dan reformasi ekonomi. – Xinhua