Keselamatan I...

Keselamatan Internet, China perlu kerjasama FBI

BEIJING, 15 Mac (Reuters) – China ingin memiliki keselamatan Internet yang lebih kuat dan membuat kerjasama anti-keganasan dengan Amerika Syarikat, menteri keselamatan awam China memberitahu pengarah risikan FBI, kata agensi berita rasmi Xinhua.

Mesyuarat di Beijing, menteri, Guo Shengkun, memberitahu James B. Comey bahawa China bersedia untuk meningkatkan kepercayaan strategik dan saling hormat-menghormati antara satu dengan yang lain terhadap permintaan masing-masing, Xinhua berkata lewat semalam.

Kedua-dua negara harus “mendalamkan penguatkuasaan undang-undang dan kerjasama keselamatan dalam bidang keselamatan internet dan memerangi keganasan”, laporan itu diolah semula Guo sebagai berkata.

Comey berkata Biro Penyiasatan Persekutuan bersedia untuk menggerakkan kerjasama pragmatic atau kepimpinan, kata Xinhua.

Penggodaman telah membuat hubungan AS-China suram. Pada bulan September, Presiden Barack Obama berkata beliau dan Presiden China, Xi Jinping telah bersetuju bahawa kedua-dua kerajaan berusaha untuk membenteras pencurian siber maklumat rahsia korporat bagi menyokong perniagaan dalam negeri.