Keselamatan P...

Keselamatan Perancis diuji

PARIS, 9 Jun – Perancis hari ini menghadapi cabaran keselamatan pertamanya dalam kejohanan bola sepak Euro 2016 dengan konsert terbuka di zon peminat dengan kapasiti 90,000 orang di Paris.

Bintang Perancis, DJ David Guetta akan membuat persembahan di kaki Menara Eiffel di Paris, sehari sebelum tuan rumah Perancis menghadapi Romania dalam perlawanan pembukaan di Stade de France.

Stadium itu menjadi sasaran penyerang nekad pada 13 November yang meragut 130 jiwa di seluruh ibu negara dan terdapat ketakutan bahawa ekstravaganza bola sepak Eropah yang diadakan empat tahun sekali itu mungkin menjadi sasaran.

Serangan yang belum selesai ke atas reformasi buruh memberikan satu lagi gangguan terhadap acara megah itu, dengan Paris bergelut untuk menghentikan longgokan sampah di jalan-jalan.

Pemain pertahanan Jerman, Jerome Boateng menjadi pemain berprofil tinggi pertama untuk menyatakan dia menghalang keluarganya daripada mengunjungi stadium itu ketika perlawanan kerana bimbang dengan keselamatan mereka.– AFP

ARTIKEL YANG SAMA