Kestabilan ha...

Kestabilan harga minyak belum pulih sepenuhnya

VIENNA, 2 Jun – OPEC hari ini dijangka meneruskan pengeluaran minyak tatkala pemulihan sederhana dalam harga minyak mentah mengurangkan tekanan ke atas kartel untuk memotong atau membekukan pengeluaran.

Mengikut tradisi, Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum, yang mengepam kira-kira satu pertiga daripada minyak dunia, telah mengurangkan pengeluaran untuk merangsang harga.

Namun dalam kemerosotan terbaru, yang telah melihat minyak merosot daripada lebih $100 pada 2014 kepada $25 pada Januari, OPEC, didorong oleh negara Arab Saudi, telah berubah haluan.

Pakar berkata kumpulan yang terdiri daripada 13 negara itu telah mengekalkan aliran minyak demi memberi tekanan kepada pesaing terutamanya pengeluar minyak syal AS dan mengekalkan bahagian pasaran.

Selepas seketika, taktik tersebut nampaknya berkesan sekarang. Menteri minyak Amiriah Arab Bersatu, Suhail al-Mazrouei menggambarkan 2016 sebagai ‘tahun pembetulan’ tatkala beliau tiba di Vienna sebelum mesyuarat OPEC.

Pengeluaran daripada negara bukan OPEC telah merosot dan harga pada minggu lalu naik melebihi $50 untuk kali pertama dalam enam bulan, walaupun mereka berkurangan semalam sehari sebelum rundingan. – AFP