Ketegangan Ko...

Ketegangan Korea bersifat peribadi

SEOUL, 25 Mac (AFP)– Ketegangan tentera yang meningkat di Semenanjung Korea yang berbahagi telah menjadi bersifat peribadi hari ini, dengan para pemimpin Korea Utara dan Korea Selatan mengancam akan memusnahkan antara satu sama lain.

Bagi pemimpin Korea Utara Kim Jong-Un yang bermaksud menyelia latihan meriam jarak jauh, merangsang serangan ke atas pejabat-pejabat dan kediaman rasmi rakan sejawatannya di Korea Selatan, Park Geun-Hye.

Sementara itu, Park, membalas dengan menuduh Kim menerajui negaranya menuju laluan kemusnahan akhirnya dan menegaskan perlunya perubahan hala secara drastik oleh rejim di Pyongyang.

Ketegangan antara kedua-dua negara Korea itu telah meningkat sejak Korea Utara melancarkan ujian nuklear keempatnya pada bulan Januari lalu dan pelancaran roket satelit dilancarkan sebulan kemudian yang secara meluas dilihat sebagai penyamaran ujian peluru berpandu balistik.

Kim Jong Un tersenyum ketika menyaksikan latihan tentera di sebuah lokasi yang tidak diketahui dalam satu gambar serahan KCNA, semalam. – Reuters
Kim Jong Un tersenyum ketika menyaksikan latihan tentera di sebuah lokasi yang tidak diketahui dalam satu gambar serahan KCNA, semalam. – Reuters

Pyongyang menambah retoriknya dalam beberapa minggu kebelakangan, dengan ancaman hampir setiap hari serangan nuklear dan konvensional ke atas Korea Selatan dan tanah besar AS dalam respons kepada perang olok-olok besar-besaran Korea Selatan dan AS.

Rabu lalu, ia memberi amaran tentang ‘penamatan dahsyat’ akan dihadapi Park Geun-Hye, dengan unit-unit meriamnya bersiap sedia untuk merubah rumah presiden, Blue House di Seoul menjadi ‘lautan api dan abu’.

Menurut laporan agensi berita rasmi Korea Utara, KCNA hari ini. Kim membawa amaran ke satu tahap lagi dengan mengarahkan dan sendiri memantau latihan dengan menggunakan peluru hidup yang melibatkan sasaran sama.

“Bedilan meriam terbang seperti petir dan dengan kuat dan hebat mengenai sasaran yang merangsang Cheong Wa Dae dan badan-badan pemerintah pemberontak di Seoul,” lapor agensi berita rasmi KCNA.