Ketidakpastia...

Ketidakpastian OPEC cetus ketidakstabilan pasaran minyak

HONG KONG, 29 Nov – Peniaga Asia bertindak waswas hari ini, dengan pemulihan baru-baru ini disurami oleh pemerolehan keuntungan, ketidakpastian mengenai pengundian penting di Itali pada hujung minggu dan kebimbangan mengenai rancangan OPEC untuk memotong pengeluaran minyak.

Pasaran di seluruh dunia telah meningkat sejak Donald Trump dipilih menjadi presiden AS, berdasarkan harapan dasar perbelanjaannya akan mempertingkat ekonomi teratas dunia.

Bagaimanapun, penganalisis berkata peniaga sedang berehat lega tatkala isu lain timbul, dengan pelan pengurangan minyak menjadi tumpuan utama.

Timbulnya kebimbangan yang meningkat bahawa anggota OPEC gagal mencapai persetujuan mengenai butir-butir perjanjian pada September untuk mengurangkan pengeluaran dan menyokong harga, dengan Iran dan Iraq berkata mereka harus dikecualikan.

Anggota dan bukan anggota OPEC termasuk Rusia sedang bergegas untuk berbincang dengan panjang dan lebar satu perjanjian sebelum mesyuarat kumpulan esok.

Ketidakpastian itu telah mencetuskan ketidakstabilan di pasaran minyak, dengan kedua-dua kontrak utama merosot kira-kira empat peratus pada Jumaat tetapi berpulih dua peratus semalam. Harga merosot pada awal hari ini.

“Sama ada OPEC berjaya menghasilkan emas hitam dan bukannya emas daripada rundingan berterusannya, kami menjangka ketidakpastian akan berlarutan sekali lagi sehingga esok,” kata Jeffrey Halley, penganalisis senior pasaran di OANDA dalam satu nota.

Son Jae Hyun, penganalisis pasaran global di Mirae Asset Daewoo di Seoul, menambah: “Apa yang kami lihat sekarang adalah tarik tali di kalangan anggota OPEC untuk mendapatkan bahagian mereka. Jika satu perjanjian tidak dicapai kali ini, tidak ada seorang di antara mereka yang akan menerima faedah.”

Timbulnya kebimbangan yang meningkat mengenai referendum pada hujung minggu di Itali mengenai pembaharuan perlembagaan.

Ketegangan di antara Perdana Menteri Itali Matteo Renzi dan Kesatuan Eropah telah mencecah tahap meledak sebelum pengundian dan beliau telah mencadangkan akan meletak jawatan sekiranya pengundi menolak cadangan tersebut.

Timbulnya kebimbangan peletakan jawatan beliau mungkin mencetuskan pilihan raya di mana parti anti-euro akan mencatat keputusan baik, dan mungkin mendorong negara meninggalkan EU. – AFP