Ketua IMF ges...

Ketua IMF gesa tamat ketidakpastian Brexit

BEIJING, 22 Julai – Ketua Dana Mata wang Antarabangsa (IMF) hari ini menggesa bagi tindakan pantas untuk menamatkan ketidakpastian berhubung undi Britain untuk keluar dari Kesatuan Eropah, yang menurutnya menjejaskan pertumbuhan ekonomi sejagat.

Pengurangan ramalan pertumbuhan sejagat tahun ini oleh IMF iaitu 0.1 peratus ke 3.1 peratus dalam laporan yang dikeluarkan minggu ini disebabkan gelombang kejutan undian Britain, menurut Christine Lagarde.

Lagarde berkata selepas mengadakan pertemuan dengan perdana menteri China, Li Keqiang, dan para pemimpin Bank Dunia, Pertubuhan Perdagangan Dunia dan badan-badan lain sebelum perhimpunan para pegawai kewangan Kumpulan 20 ekonomi besar pada hujung minggu ini.

“Rekomendasi segera dan pertama kami ialah ketidakpastian ini yang menyelubungi syarat-syarat Brexit dikeluarkan secepatnya mungkin supaya kita tahu syarat perdagangan dan cara yang mana United Kingdom akan terus beroperasi dalam ekonomi sejagat,” kata Lagarde pada sidang media.

Lagarde berkata sebelum undi Britain, IMF bersiap sedia untuk menaikkan ramalan pertumbuhan sejagat dengan 0.1 peratus mata disebabkan pemulihan di Jepun, China dan 17 negara zon euro.

“Malangnya, United Kingdom memutuskan Brexit,” kata Lagarde, bekas menteri kewangan Perancis. “Ini mengecewakan.”

Para pengundi sedang memerhati mesyuarat G20 bagi sebarang tanda AS, Jerman, China dan ekonomi-ekonomi besar lain, menyetujui tindakan bersama untuk mencepatkan pemulihan lembap ekonomi sejagat.

Rundingan serupa pada Februari lalu di Shanghai telah berakhir dengan kenyataan bersama yang mengatakan tindakan setara adalah mustahil kerana negara-negara besar pada tahap berbeza kitaran ekonomi mereka. Sebilangan pelabur percaya utusan di Shanghai secara berahsia bersetuju untuk melemahkan dolar untuk melonjakkan perdagangan tetapi tidak ada pengesahan rasmi tentang itu. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA