Ketua keselam...

Ketua keselamatan China dipenjara 12 tahun

BEIJING, 30 Mac (Reuters) – Seorang bekas gabenor timbalan wilayah selatan China, Hainan, telah dijatuhi hukuman 12 tahun penjara kerana rasuah, laporan agensi berita Xinhua kelmarin.

Ji Wenlin adalah sekutu Zhou Yongkang, ketua keselamatan dalam negeri yang paling berkuasa di negara itu, yang telah jatuh dalam kempen anti-rasuah Presiden Xi Jinping.

Xi telah memberi amaran bahawa rasuah yang berleluasa dapat mengancam survival Parti Komunis yang memerintah dan telah melancarkan perang ke atas rasuah dalam tempoh tiga tahun lalu yang telah melanda kepada beberapa ahli kanan dalam parti, kerajaan, tentera dan syarikat-syarikat milik kerajaan negeri.

Penyiasat mula mencari aktiviti Ji seawal 2014, Xinhua berkata, sambil menambah bahawa dia telah menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan faedah, termasuk pelaburan dalam beberapa syarikat, secara haram mendapatkan 20.4 juta yuan (AS$3.2 juta) aset dan rasuah.

Biografi rasmi Ji berkata, dia bekerja di bawah Zhou ketika itu beliau adalah ketua parti di barat daya wilayah Sichuan dan menteri keselamatan awam, antara jawatan-jawatan yang lain. Zhou dipenjara seumur hidup Jun lalu.

Beberapa sekutu utama Zhou telah terjerat dalam kempen anti-rasuah, termasuk Jiang Jiemin, bekas pengatur aset milik negara itu.